Tuesday, November 20, 2007

3S - Sex, Sverige, Saudi

På Fbook finns det en grupp som heter Islamic feminism. På väggen har Matchbook Lady skrikit ut att feminismen (fri övers.) skapades för att göra kvinnan mera maskulin, vidare säger Lady att det inte behövs någon "islamic feminism" eftersom islam inte tar något feminint från kvinnan. Feminism vill delvis få kvinnor att agera mera maskulint (t.ex. feministiskt självförsvar -du ska högljutt ta plats), men jag tror inte att det var syftet när rörelsen startades. Dessutom, feminism är så mycket annat än att agera maskulint eller feminint, som när Lady fortsätter med att säga att (fri övers.) det finns behov för en reform av patriarkala kulturella ideologier. Detta menar Lady att inte är feminism.

Vad Matchbook Lady än tycker och tänker, så anser jag ändå att feminism är nödvändigt. Vi, kvinnor och män, måste slåss för kvinnans rättigheter. Vi, muslimska kvinnor och män, måste slåss för de rättigheter den muslimska kvinnan blivit tilldelade av Gud. Vi kan ju börja här.

Surat An-Nahl, aya 106. Sura 16:106 säger, utom den som är utsatt för tvång [...] utan den som frivilligt öppnar sig för otron. Suran skiljer tydligt på den som mot sin vilja vänder sig från Gud (t.ex. har utomäktenskapligt sex mot sin vilja -blir våldtagen) och på den som frivilligt vänder sig från Gud (t.ex. har utomäktenskapligt sex för att man vill -äktenskapsförbrytare).

Jag har svårt att förstå hur man kan straffa en kvinna som blivit våldtagen av sju män, om vi applicerar resonemanget från Sura 16.. Men det är klart, den här kvinnan kanske ville ha sex med dessa män. Eventuellt hade hon tidigare haft kontakter med män och därigenom gett signaler om att hon "var villig". Eventuellt var hon klädd på ett utmanande sätt. Hej, stopp ett tag! Det här börjar låta som resonemang tagna från den svenska rättssalen.... Kanske det inte är så stor skillnad ändå, på Sverige och Saudi Arabien?

No comments: