Saturday, September 27, 2008

högst intressant!

Ja för Sverige är ju så demokratiskt och sekulariserat (not)!

Jag visste faktiskt inte om att man måste ha en speciell religion för att bli kung/drottning i Sverige och inte att man inte fick vara utan religion heller...

Friday, September 26, 2008

Slå knut på tungan...

...kan man göra här.

Säg chiens et chats chantent et jouent chaque jour chez jojo le cheval (eller lyssna).

Säg ce chasseur sachant chasser chasse sans son chien (eller lyssna).

PS. Jo, jag studerar franska.

Wednesday, September 24, 2008

dilemma

Shame on me! Jag har inte skrivit på en vecka!! Men just nu är faktiskt min frånvaro på bloggen inte mitt största dilemma, utan istället att om jag bara skulle tro på mig, om jag bara skulle våga säga att "ja, jag klarar det" så skulle jag ha ett jobb. Visserligen innebär det en flytt, men erfarenheten och kunskapen som uppdraget skulle ge mig är värt allt. Bara jag vågar säga att "jag tar det". Bara jag vågar tro på att min kunskap och det jag kan lära mig är tillräckligt.

Jag måste be! Kära systrar och bröder som läser detta, be för mig ni med...

Wednesday, September 17, 2008

Ledsen, men jag kunde inte vara mera likgiltig till detta beslut.

Audhu billahi min asheytan irradjim. Sprider man lögner så får man stå sitt straff! Ännu en människa som blandar på Iran och islam. Visst, det rimmar kanske lite om man har fantasi, men ack så stor skillnad det är! Vad du nu hette, du gör mitt liv på denna jord till ett helvete, men å andra sidan, hellre ett helvete på jorden än ett helvete i helvetet. Ya rabbi, astaghfirullah.

EDIT kl 16:55: Och ju mera jag tittar omkring på andras bloggkommentarer, desto mera ledsen blir jag. Just för att hon är kritisk till islam så tycker folk att hon borde få stanna. Vad är det som är så fel med islam?? Världens underbaraste religion!! *snyft* Men jag måste väl påpeka, innan kommentarerna börjar trilla in, det är helt underbart att hon jobbar för kvinnornas rättigheter, dessa tillgodoses inte alltför ofta.. Men hon kunde göra det utan att klaga på min religion. Jag menar, det är ju väldigt intressant att dessa människor som vill till väst bara har sk-t att säga om islam, medan vi som faktiskt lever med religionen tycker den är underbar. Eller?

Ganska kul...

...för jag tror jag känner dem. Jag kan ju självklart missminna mig men de påminner om två ungdomar jag studerade med, någon kurs på SU för ett tag sedan, och som då blev ett par... Världen är liten!

Tuesday, September 16, 2008

Festglad Eid-firare i Paris sökes...

Idag har jag studerat på, franska, arabiska och affärsutveckling! Som vanligt, alltså. Kvällen har jag ägnat åt biljett- och hotell-letande. Min faster och hennes två barn planerar att komma hit för att "fira" min fasters födelsedag. Jag har upptäckt att de billigare hotellen i kvarteret var vi bor kostar runt 100 euro natten, några andra hotell kostar det dubbla. Nu måste jag krypa till kojs så jag orkar stanna uppe efter suhor imorgon, jag får så mycket mera gjort då. Nu börjar tiden för fajr bli lite senare, så det är en mera human tid att stiga upp vid. Imorse ringde klockan 04:45, när jag började fastandet så ringde den vid 03:30, fast då kröp jag till sängs igen efter suhor.

Angående rubriken, idag gick det upp för mig att min man har sina sluttentor i månadsskiftet (något han konstaterade för någon dag sedan, men jag kopplade inte då..) och just i månadsskiftet är det Eid al-Fitr. Det betyder att min man kommer att sitta på ett hotellrum i Reims och jag kommer att sitta ensam i Paris på en av de två festligaste högtiderna som finns! Kul... (not!)

Godnatt! Eller som man säger här, bonne nuit.

Monday, September 15, 2008

Jag vill! Jag vill!

Jag är en katastrof just nu! Ett problemavfall (för att återanvända uttryck)! Det är så mycket jag vill göra, men så lite jag får gjort. Vad pysslar jag med? Jag studerar och studerar och studerar. Men inte tusan ska ni tro att det går framåt för mig, nå nej. Vi måste göra en komplettering på första gruppinlämningen i juridiken, franskan går väl i och för sig utan att jag lägger ner massor av tid på den (det är ännu ganska lätta saker) men arabiskan har inte alls fått den tid det behöver och det är några bokstäver som jag bara aldrig lär mig. Jag har ännu en uppgift att lämna in från sommarens kurs och från Åbo hör jag ingenting angående omvandling av kurser. Dessutom har jag fortfarande det där bokrefereratet att skriva. När skall jag få en öppning för att hinna göra det?

Jag vill skriva på min blogg! Jag hade planerat att skriva massor om islam under Ramadan, men pyttsan heller att det blivit av... Istället ligger jag efter i planeringen för att läsa ut Koranen (som man ju gärna ska göra under Ramadan), trots att jag läser nästan en timme varje dag. Under de två första veckorna har vi bara haft möjlighet att besöka moskén för två taraweh böner, och då måste vi typ slänga i oss maten efter maghreb och springa iväg till tunnelbanan, för att vara hemma igen vid tolv-tiden. Det är det värt, men sömnen och dagen efter tar stryk. Jag önskar så mycket att vi bodde i något av husen bredvid moskén. Som i Tiflet, ungefär. Där tog det oss kanske tre minuter att gå till moskén. :-P Eller som i Sale, där tog det typ fem minuter. Men nej, här tar det oss minst 40 minuter att korsa stan med tunnelbana, al-hamdoulillah så bor vi på samma linje som moskén... Som ni kanske förstår så går det bort att gå på taraweh-bön i veckan då min man jobbar. :-(

Trots att jag inte äter något under hela dagen så har jag ändå ingen större matlust när vi bryter fastan. Det gör ju att jag också har svårt att samla inspiration till ett dignande matbord med massor av läckerheter. Till det kommer också problemet med att allt jag lagar just nu blir helt värdelöst. Vi var bortbjudna i lördags, för att bryta fastan. Jag skulle laga något gott att ta med, men utan ugn är det inte mycket idéer till desserter jag har. Men jag hittade ett recept på chokladmousse. Det blev helt misslyckat! Jag vågade inte ta med mig skålen, det var en betydligt mindre mängd än angivet på receptet inte visste jag ju heller vad det smakade. I efterhand kan jag säga att det inte var så gott som chokladmousse skall vara. Hur kan man misslyckas med chokladmousse?? Och inte hittar jag varken vispgrädde som inte är på spraytub eller kakaopulver!! Det finns gott om färdigblandade kaksmetar i pulver form, tom plättsmet finns i pulverform, men inte kakaopulver. Underbart land jag valt att bo i!

Nu kom min man hem. Dags att söka tröst... :-)

Friday, September 12, 2008

Min mamma är rolig hon också...

Inga nyheter om vad som hänt med mårdhunden, men däremot fick jag ett mail från mamma. Hon skriver

[...] och då bestämde vi oss för att fara på en resa till Peru i oktober nästa år. Du får se till att det inte är dags för barnafödande de två första veckorna i oktober...

Jag kunde inte göra så mycket annat än skratta!

Min man är också rolig. Han tog båda våra nycklar med sig till jobbet imorse, så stackars jag kan inte gå och tvätta kläder. Eller vänta! Jag undrar om vi inte har en nyckel i skåpet till ett av dörrlåsen, ska kika.. Ja! Jaha, då måste stackars jag släpa kläderna femton minuter bort, tvätta i drygt en timme, och släpa kläderna tjugo minuter i uppförsbacke hem igen. Men jag behöver göra något annat än studera just nu, min rygg värker något enormt efter allt sittande i dåliga ställningar (vi har inget riktigt bord och stol). Och så har jag ju möjligheten till att läsa i Koranen när jag väntar på tvätten.. :-P

Tuesday, September 09, 2008

Min bror är nog rolig han...

Jag hade fått ett mail av min bror idag, han hade tydligen flått en mårdhund under nattens gång.

Jag frågar mig själv: QUÉ?

Sunday, September 07, 2008

Slavhandel

DN.se kom med en god nyhet idag, den maoistledda regeringen i Nepal har förbjudit slaveri enligt haliyasystemet. September 2008. Bättre sent än aldrig! I Sverige förbjöds slavhandel för första gången år 1335 och för andra gången 1813 (men fortgick fram till 1847 i svensk koloni). USA förbjöd slaveri 1865, bara för drygt 140 år sedan. Med islam förbjöds man ta fria män och kvinnor till slavar och de slavar som redan fanns hade sina rättigheter samtidigt som ägarna uppmanades att släppa slavarna fria, för 1400 år sedan...

Thursday, September 04, 2008

Snälla...

Läs!

Monday, September 01, 2008

smart (car hade behövts)!

Ja, för jag är ju smart! Ramadans första dag bestämmer jag mig för att bära hem tre liter juice, tre liter mjölk och tolv liter vatten från butiken... Och så lite chokladkex! Ni vet handla när man är hungrig/törstig... :-D Nä, nu ska jag incha allah ta mitt pick och pack och bege mig iväg till tvätteriet!

EDIT kl 16:31: PS. [sic!]