Sunday, August 10, 2008

I övrigt: Namnet SS Liberty kommer från USS Liberty - det amerikanska fartyget som av "misstag" bombades av israelerna under 6-dagarskriget

1988 gjordes ett fredligt första försök att segla från Cypern till Gaza, över internationellt vatten. När fartyget låg i hamn på Cypern sprängdes både fartyg och de palestinier som chartrat fartyget i luften av israeliska agenter. Björn Afzelius skulle ha varit med på fartyget då det skulle lämna Cypern, istället får han ta emot nyheterna om det sprängda fartyget för att därpå skriva låten Under Sions Kalla Stjärna.

Den 12 augusti i år lämnar två fartyg, SS Liberty och Free Gaza, hamnen på Cypern. Det blir det andra försöket att segla till Gaza över internationellt vatten. Med på resan är bl a 83-åriga Holocaust-survivorn Hedy Epstein och Yvonne Ridley. Ridley är en brittisk journalist och feminist som i september 2001 blev tillfångatagen av talibanerna i Afghanistan. Trots att hon behandlades väldigt gott av talibanerna, var hon rädd varje dag som passerade i fångenskap. Hon kunde lova talibanerna vad som helst för att bli frigiven, tom lära sig swahili baklänges. Hon lovade att läsa Koranen. Efter 30 månader från sin frigivning konverterade Ridley till islam. Efter 30 månader av studier och misslyckade försök att förklara islam som kvinnofientlig...

Yvonne Ridley på Global Peace Unity 2006


Läs mera på Motbilder, Destination Gaza 1, Destination Gaza 2, Destination Gaza 3 och The Free Gaza Movement.

2 comments:

Zahra said...

Mashallah vilken fantastisk föreläsning! Må Allah stärka vår ummah, befria de bröder och systrar som är i fångenskap och ge oss alla styrka att stå emot kuffars förföljelser och deras försök att försvaga vår islam, ameen.

it's a lifestyle... said...

Ameen. Må Gud välsigna dig, syster Zahra. Och må Gud välsigna syster Yvonne som strävar för att sprida det fredens budskap som islam kommer med.

Ah.. What would Islam be without the sisterhood? :-)