Sunday, May 06, 2007

Svar på tal...

Upptäckte att jag fått en intressant kommentar till mitt tidigare inlägg... Det handlar om den tidigare artikeln i DN.se, ämnet och reaktionerna gör mig enormt upprörd. Varför är det alltid vi muslimer som ska få en massa skit?? Att det var buddhistiska munkar som startade inbördeskriget i Sri Lanka för över 20 år sedan, det är det inte många som vet... (Tack F för fakta!! :-) )

anonymous said...

Man brukar ta seden dit man kommer. I Norden har vi jämlikhet mellan könen, vilket även imamer bör respektera.


Bara för att man inte har fysisk kontakt med personer av det andra könet, betyder inte det att man inte är jämlik!

Jämlikhet hänvisar till alla individers lika värde, vilket är en av grundvärderingarna inom Islam. Personer av lika värde antas visa respekt för varandra. Inom Islam är det oerhört viktigt att visa respekt för individer av det motsatta könet.

Ett handslag och en klapp på armen ses inom västvärldens politiska sfär som en vänligt avslappnande hälsningsgest. Samma gest kan användas i ett sensuellt syfte, handen dröjer kvar lite längre och blicken klär varmt av den andre personen. Något så oskyldigt som ett handslag kan förvandlas till sexuella trakasserier... (Och kom nu inte och säga att det aldrig händer!!)

Islam väljer då den säkra vägen före den osäkra, och drar en skarp linje redan innan handslaget, för att skydda både kvinnan och mannen från att tvingas uppleva känslan av att bli trakasserad. (Yep, sexuella trakasserier kan förekomma i båda leden!!)

För att generalisera, med [anonymous] resonemang skulle svenskar som hälsar med att ta i hand vara mindre jämlika än spanjorer som hälsar med än mera närkontakt. Och bättre än så vet vi nog alla...

Btw, ta seden dit man kommer... Säg det till alla tusentals västerländska turister som åker till muslimska länder på semester och springer omkring på stan med bar överkropp eller bikini!

No comments: