Sunday, January 04, 2009

Varför Israel anföll Gaza...*

För tre och ett halvt år sedan drog sig Israel ur Gaza. De förväntade sig att en Palestinsk stat skulle få möjlighet att gro och växa upp men istället, enligt Israels åsikt, så valde gazaborna konflikt. Israel förnekar att det skulle finnas någon koppling mellan Hamas agerande och Israels blockad, israeliska militärens urskillningslösa mördande av palestinier och den ökade israeliska aktiviteten på Västbanken där bosättningarna har kraftigt ökat sedan man drog sig ur Gaza. "Israel is part of the free world and fights extremism and terrorism. Hamas is not" sade Tzipi Livni i Paris i torsdags.

De 8.500 raketer som skjutits från Gaza under de senaste åtta åren är inte att leka med, de har dödat 20 israeler. Men vem är det som med rätta försvarar sig, då Israel har lagt en totalblockad på Gaza och samtidigt bara under de tre och en halv senaste åren har dödat 1.700 palestinier?? Samtidigt som Israel fortsätter med sin retoriska propaganda som bygger på att berätta för palestinierna och omvärlden att allt palestinierna råkar ut för är Hamas fel. Hamas som vann det demokratiska valet i januari 2006 tack vare det sociala arbete de gjort för det palestinska samhället.

Den 4 november 2008 var inte bara US Election utan också en dag då Israel visste att världens ögon vilade på USA och inte Mellanöstern. Israel passade då på att döda sex personer och ytterligare sex palestinier dödades under den följande veckan. Under "vapenvilan" dödade Israel 22 personer i Gaza, varav två barn och en kvinna. Rapporterna om dödade palestinska barn är många, mellan juni 2007 och juni 2008 dödades 70 barn i Gaza och Västbanken.

Men jag frågar mig, hur går det ihop att Israel redan innan Hamas valdes hade en blockad på Gaza? Om blockad och invasion idag enbart beror på Hamas? Vem skyllde Israel på tidigare? Och innan det? Och innan det?

Det är dags att omvärlden vaknar upp för Israels lögner! Israels propaganda! En propaganda som förs på hög politisk och ekonomisk nivå!

Det är dags att omvärlden vaknar upp för det lidande som palestinierna både i Gaza och på Västbanken får utstå! Ett lidande som beror på vår blindhet! Vi måste sätta stopp för detta! Nu! Idag!

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19]

Fotnot: Läs artikeln "Why Israel went to war in Gaza" av Chris McGreal för The Observer i Jerusalem.

PS I highly respect H.E. Mr. Miguel d'Escoto Brockmann, the President of the 63rd session of the United Nations General Assembly [read]. On the other hand, I disguise the US presence and its veto in the UN Security Council.

4 comments:

Henrik C said...

"Men jag frågar mig, hur går det ihop att Israel redan innan Hamas valdes hade en blockad på Gaza? Om blockad och invasion idag enbart beror på Hamas? Vem skyllde Israel på tidigare? Och innan det? Och innan det?"

Hamas började med sina terrordåd redan 1987 då de skapades. Hade PLO funnits kvar vid makten hade de varit mycket närmre fred i dag. För det är det vi vill ha? Inte att vi igen ska försöka utplåna sionismen? Hoppas verkligen du menar fred, inte att Palestina ska utplåna Israel?
Så jo, det är Hamas som inte kan ta hand om sitt folk. Hamas milis och militär gömmer sig bland befolkningen. Är inte de fegt?
Ut och försök föra ett konventionellt krig istället, så kanske jag kan övertyga mig själv att Hamas är goda.

Jag har inget emot Palestina, men inte ska Israel leva i ständigt hot från Hamas terror?

it's a lifestyle... said...

Henrik,

Skall vi prata om vem som började? Redan år 1948, när Palestina delades i två lika stora delar, ockuperade Israel delar av Palestina redan innan FN hann uttala resolutionen. Palestinier var tvugna att lämna sina hem, hals över huvud. Från 1948 fram till idag har Israel inte gett tillbaka någon del av de ockuperade territorierna.

Huruvida det skulle vara mera fred eller inte om PLO funnits vid pakten, kan vi bara spekulera i. PLO stoppade visserligen motståndet under början av 90-talet och började diskutera en ev. fred med Israel. Men, fram till idag har Israel, som jag redan nämnt, inte gett tillbaka NÅGOT av det ockuperade Palestina. Det är Israel som idag bygger en mur på Palestinsk mark, isolerar byar, bygger upp checkpoints, allt för att förhindra att palestinierna förflyttar sig. För att prata om Gaza, så tycker jag inte att någon fri människa skall behöva acceptera att vara instängd tillsammans med 1,5 miljoner människor på 360 km2 - det är 4.118 personer/km2. Instängd, därför att Israel kontrollerar alla gränser runt Gaza och ser till att varken personer eller förnödenheter kommer varken ut eller in. Det är en liten del av Gazas gräns som kontrolleras av Egypten, med påtryckning från Israel om vad som skall göras, dvs hålla gränsen stängd.

Israel kontrollerar inte bara gränserna, de kontrollerar även Gazas luftrum och vattnet utanför Gaza, vilket vi såg senast för bara någon dag sedan då Dignity, som försökte ta sig in till Gaza via internationellt vatten lastad med medicin, blev rammad av israelisk militär och tvingades vända om. De kunde däremot inte återvända till Cypern då båten börjat ta in vatten, utan fick åka till södra Libanon.

Gaza ville ha en vapenvila utan någon blockad, en vapenvila som möjliggjorde att mat, medicin och andra förnödenheter kunde komma in i Gaza igen, en vapenvila som på lång sikt kunde få igång samhället igen, efter en årslång blockad. Israel ville däremot ha en vapenvila utan att ge någonting själv. Israel ville bara ha.

Israel har konsekvent vägrat att ge något till Palestina. Däremot har de konsekvent hittat nya vägar att straffa palestinierna. För vad, det vet jag inte. Troligen för att det är just palestinier.

Vem är det som är offer? Vem är det som har rätt till att försvara sin existens?

Jag vet inte om du redan har en förutfattad mening som inte går att ändra på, eller om du är en kille som funderar på hur det faktiskt står till i Palestina. Jag vill iallafall rekommendera dig att läsa vad t.ex. Ilan Pappé och Noam Chomsky har att säga om konflikten.

it's a lifestyle... said...

Förresten så vill jag säga att jag inte någonsin någonstans förespråkat någonting om någon som helst utplåning av Israel! Försök inte med mig....

Anonymous said...

Yes if the truth be known, in some moments I can phrase that I agree with you, but you may be making allowance for other options.
to the article there is stationary a question as you did in the decrease publication of this beg www.google.com/ie?as_q=mcgraw hill bernanke ?
I noticed the utter you have in the offing not used. Or you partake of the dark methods of development of the resource. I take a week and do necheg