Friday, February 13, 2009

regn

Som jag säkert nämnt tidigare så har det regnat ovanligt mycket i Marocko under denna vinter. Under föregående vecka så regnade det varje dag. Det regnade så mycket att ett område mellan Tiflet, Kenitra och Tanger ligger under vatten efter en översvämmad flod. Ett område som så många andra områden i Marocko, domineras av bönder och jordbrukare. Vatten må vara bra för jordbruket, men inte när åkrarna ligger under vattenytan.

Igår framträdde den marockanske jordbruksministern på tv och berättade att de nu skall vänta (ja, det är ju Marocko vi talar om, där väntar man..) på att vattnet rinner undan. Sedan skall de träffa representanter för jordbrukarna och diskutera (ja, det är ju Marocko vi talar om, där diskuterar man..) om vad som kan göras för att hjälpa jordbrukarna som fått sin skörd totalförstörd. Det är Marocko i ett nötskal, vänta och diskutera. Vad händer sedan?

Min första tanke var naturligtvis att ge dem pengar för den förlorade skörden -det är ju så man agerar hemma i bästa Norden. Men är det egentligen en så bra lösning? Är det inte bara en enkel lösning? Liksom, äh, jag ger dem pengar i present så slipper jag fundera och sedan springa på stan och jaga paket (en lösning jag själv tycker är alldeles ypperlig, i och för sig). Min nästa tanke var naturligtvis att det nog är bra att diskutera och komma fram till något annat som jordbrukarna kan göra för att tjäna in sina förlorade pengar på. Hjälp till självhjälp kallas det i sammanhang där industriländerna ger till utvecklingsländerna.

Problemet med Marocko är att det tyvärr är mycket snack och liten verkstad. Liksom under folkmordet på gazaborna så var det många lovord, högt uppsatta politiker gick i demonstrationer och visade sitt stöd för Gaza. Men vad hände vid politikernas bord? Ingenting. Någon som tog officiell ställning mot Israel? Nej. Jordbrukarna behöver ha pengar idag och imorgon för att ställa mat på bordet till sin familj. Familjen kan inte vänta till nästa skörd på att få mätta magarna. Om det ens blir någon nästa skörd, då många inte har pengar för att köpa in frön och dylikt till en ny skörd.

Det ska iallafall bli intressant att se vad som händer efter väntandet och därpå följande diskussioner.

No comments: